Room in Return

Nieuwe ruil-site: Room in Return

Een nieuw landelijk initiatief, dat zou in studentenstad Leiden toch moeten kunnen werken! Benieuwd? Kijk op http://www.roominreturn.nl

Nieuwe ruil-site: Room in Return
Gratis studentenkamer in ruil voor hulp

Als student hoef je straks niet meer voor een kamer te betalen. Wel zul je in ruil een aantal taken moeten verrichten voor je ‘huisbaas’. Dat is het idee achter Room in Return dat via internet kamerzoekers en –aanbieders op ruilbasis bij elkaar brengt. Room in Return gaat vandaag officieel van start.

Kantelen

Tegenlicht
Vervuld met hetzelfde gevoel dat aan de basis stond om te starten met Bureau Lof, heb ik gekeken naar de aflevering van Tegenlicht op 22 februari. Nederland verandert, moet veranderen. Het is crisis, in meerdere opzichten dan alleen economisch. Welke oplossingen zijn er voor de zorg, het onderwijs? Mensen die wegbezuinigd worden uit de oude structuren? Nieuwe gezinsvormen? Ze liggen dichterbij dan we denken.

Nieuwe stroom
Al jaren zijn er initiatieven die hoopvol stemmen. Kleine bewegingen door mensen met een goed idee. Die vinden dat er iets moet gebeuren. Dat we anders om moeten gaan met eten, met elkaar, met onszelf, met geld. En het vervolgens ook gaan doen. Grannys Finest is zo’n plan. Biologische maaltijdpakketten – Odin en Kieviet begonnen ermee, maar nu zijn er tal van voorbeelden. Nieuwe financieringsmogelijkheden, zoals Voordekunst. En een bezoek aan de Kringloop staat niet meer synoniem voor armoe, maar andere en betere keuzes maken.

Groot kantelen
In Tegenlicht (aan bod gekomen zijn) veel meer-omvattender projecten en plannen. Zoals de Groene Verdedigingslinie om uitstoot bij Schiphol om te zetten in schone lucht. Zie ook Schoongewoon (of zusje Helpgewoon, of Gewoondoen)! Of het bedrijf met frietkramen, die op eigen frituurvet rijden doordat het omgezet is in biodiesel. Wauw!

Leids kantelen
Allerlei ‘landelijke’ apps maken meedoen, delen, veranderen, zelf doen al lokaal. Peerby werkt ook fantastisch. Net als Verbeter de Buurt – waarmee de gemeente reageert en actie onderneemt (!). Of meld je aan voor Croqqer of Konnektid.
Stadslab, Leidse Grond, Studio Moio – allemaal voorbeelden om het (nog lokaler) met elkaar beter te doen. Voor ZZP’ers is een broodfonds interessant; ook daarvan is een Leidse editie. Eten uit de buurt? Kijk op Streekshoppen. Of Thuisafgehaald.nl als je geen zin hebt in koken. En via LinkedIn kwam een oproep voorbij voor bestuursleden voor de Leidse afdeling van Wijzelf, een nieuwe zorgcoörporatie. Zullen we ons allemaal aanmelden?

Wat een geweldige tijd is dit, met zoveel mogelijkheden en nieuwe vormen van organiseren. Doe mee! Laten we met z’n allen meedoen en veranderen. Kies het voor jou beste middel, of bedenk het zelf. Om met nieuwe termen te spreken [ietwat ongemakkelijk met naar marketing ruikende kretologieën maar oké]: laten we kantelen!