Room in Return

Nieuwe ruil-site: Room in Return

Een nieuw landelijk initiatief, dat zou in studentenstad Leiden toch moeten kunnen werken! Benieuwd? Kijk op http://www.roominreturn.nl

Nieuwe ruil-site: Room in Return
Gratis studentenkamer in ruil voor hulp

Als student hoef je straks niet meer voor een kamer te betalen. Wel zul je in ruil een aantal taken moeten verrichten voor je ‘huisbaas’. Dat is het idee achter Room in Return dat via internet kamerzoekers en –aanbieders op ruilbasis bij elkaar brengt. Room in Return gaat vandaag officieel van start.

Het is een nieuwe variant in de snel groeiende ruileconomie, vertelt Jorrie Nijland, een van de initiatiefnemers. Zij ziet steeds meer mensen die behoefte hebben aan af en toe wat ondersteuning en in ruil daarvoor best een kamer willen aanbieden: ouderen die graag wat aanspraak hebben, tweeverdieners waar de hond moet worden uitgelaten of bijvoorbeeld een eenoudergezin waar van tijd tot tijd behoefte bestaat aan een betrouwbare oppas. De mogelijkheden zijn legio en de ruilafspraken worden in goed overleg bepaald tussen kamerzoeker en -aanbieder.

Partijen bij elkaar brengen
Om kamerzoekers en –aanbieders bij elkaar te brengen, is de site roominreturn.nl in het leven geroepen. Deze website is voorzien van een verfijnd zoeksysteem waar kameraanbieders bijvoorbeeld kunnen aangeven of ze een mannelijke of vrouwelijke kamerbewoner en helpende hand zoeken. Ook kunnen zij hier de verlangde tegenprestatie vermelden – bijvoorbeeld klusjes in huis, boodschappen doen of hulp bij het werken met de computer. Zo ontstaan nauwkeurige matches en hoef je je niet door honderden vage profielen te worstelen.

Eigentijds
Het Room in Return concept past goed in het veranderende maatschappelijke speelveld, waar ouderen gestimuleerd worden om langer zelfstandig te wonen en jonge gezinnen te maken krijgen met stijgende kosten voor kinderopvang. Ook zien de initiatiefnemers dat studenten door het leenstelsel steeds vaker gedwongen worden thuis te wonen. Room in Return biedt hen nu een aantrekkelijk alternatief.

Studentensteden
Room in return gaat vandaag officieel van start en richt zich voornamelijk op 12 studentensteden: Amsterdam, Leiden, Den Haag, Delft, Rotterdam, Tilburg, Groningen, Utrecht, Wageningen, Nijmegen, Eindhoven en Maastricht. Het kamerplatform is overigens niet alleen voor studenten bedoeld. Het initiatief staat open voor iedereen die een kamer zoekt (of aan te bieden heeft in ruil voor hulp). Aanmelden is voorlopig voor beide partijen gratis. Op termijn zal een faire vergoeding voor de match worden gevraagd. De initiatiefnemers willen Room in Return na de Nederlandse introductie ook in andere landen gaan uitrollen.